IJzer en Vuur!
Eer aan uw handen!

Lieve Jacob

Als bij ‘toeval’ sijpelde textiel/textiele kunst mijn leven binnen; het werd en bleef een onherroepelijke passie. Ik zag een grenzeloze wereld van traditie, kleurenweelde en tactiele sensaties die geleidelijk een essentiële plaats in mijn leven veroverde en er een ware ontdekkingstocht van maakte in de kostbare wereld van textiel, handgeschept papier, natuurlijke kleuren en shibori.

Het creëren is een onontbeerlijke zaak voor mij: uit simpele dingen, een vezel, de vibratie van een kleur, een draad,..welt een beeld op en de vezels en kleuren laten zich in oneindig aantal bindingen manipuleren om uiting te geven aan essentiële ervaringen. Daarachter ligt het concept dat telkens weer draait om de disharmonie waarmee mensen met zichzelf, met anderen en met de natuur omgaan: tegendraads leg ik de nadruk op verbondenheid.

Tegen de stroom in, tegen alle geweld rondom mij, wil mijn werk zo fijn en broos mogelijk zijn. Een subtiel en genuanceerd spel, dat vraagt om het gedetailleerd te bekijken: een uitnodiging aan de toeschouwer om geraakt te worden.

Anderzijds is het werk met textiel en papier evengoed het bewaren van een stukje patrimonium, dat eeuwen geleden als kostbaarder dan goud werd beschouwd, en waarvan de kennis langzamerhand verloren gaat. Daarom is het engagement in het geven van workshops en gastlessen belangrijk.

Het karakter van mijn werk ligt in het driedimensionaal weven via verschillende lagen; koperdraaden natuurlijke vezels in natuurlijke kleuren vormen de essentie. Mijn ‘handelsmerk’ is indigo, vandaar mijn website ‘Bluefingers.be’, naar de blauwe handen na het verven.

Workshops